Хавиер Милей в неделя обеща нова ера за Аржентина, съобщава CNN. 

...
Хавиер Милей в неделя обеща нова ера за Аржентина, съобщава CNN. 
Коментари Харесай

Милей обеща нова ера за аржентинците

Хавиер Милей в неделя даде обещание нова епоха за Аржентина, оповестява CNN. 

Той направи изказването, след като постави клетва като новия президент на страната в неделя в Буенос Айрес.

Церемонията по полагане на клетва беше управлявана от предшественика на Милей Алберто Фернандес пред националния конгрес в Буенос Айрес.  Милей постави клетва, преди да произнесе първата си тирада като президент.

" Днес е началото на нова епоха за Аржентина, през днешния ден завършваме дългата и тъжна история на крах и крах и поемаме по пътя на построяването още веднъж на нашата страна, сподели той. Аржентинците в преобладаващата си част показаха желанието си за смяна, която няма връщане обратно. "

Няколко видни персони участваха на церемонията, включително украинския президент Владимир Зеленски и Жаир Болсонару, някогашен президент на Бразилия.

Победата на Милей и встъпването му в служба обаче не се одобряват еднопосочно от всички, в това число и от международната общност. 

Милей е икономист и някогашен политически коментатор, който изрази желанието си да понижи разноските. Възходът му изненада аржентинската политическа върхушка, правейки съпоставения с някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

По време на президентската акция той съобщи, че в случай че бъде определен, ще проведе безпрецедентна политическа и икономическа промяна. По-специално той даде обещание да доларизира стопанската система. 

Ще понижи държавните разноски, като закрие аржентинските министерства на културата, образованието и културното разнообразие и ще отстрани държавните дотации.

Затварянето на централната банка на страната, което бе заричане на акцията му, е  " въпрос, който не предстои на разискване ".

В момента Аржентина е в сложна икономическа обстановка, инфлацията в страната доближи 143%.
 Снимка 645522
Източник: EPA/БГНЕС

Припомняме, че ЕС се надяваше да завърши комерсиално споразумение със страните от Меркосур - Бразилия, Уругвай, Парагвай и Аржентина - в точния момент за срещата на върха на южноамериканските водачи в Бразилия на 7 декември.

Но Аржентина уведоми Бразилия, сегашния ръководител на Меркосур, че няма да може да поема нови ангажименти в договарянията и че има намерение да остави решенията на Милей, който завоюва президентските избори в Аржентина през ноември.

Победата на Милей смая мнозина в Европейски Съюз, които се притесняват, че това ще докара до спомагателни проблеми за договарянията.

По време на президентската си кампания Милей заплаши да напусне Меркосур, като го назова " свръхестествен неуспех " и " митнически съюз с неприятно качество, който вреди на своите членове ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР